Przepisy
Tostini z masłem ziołowym i grzybami shiitake
Spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć pysznymi zakąskami, ale jednocześnie nie chcesz stać godzinami w kuchni? W takim razie te tostini z domowym masłem ziołowym i grzybami shiitake są dokładnie tym, czego potrzebujesz!
Zaletą własnoręcznie zrobionego masła ziołowego jest to, że dokładnie wiesz, co w nim jest, nie zawiera ono żadnych dziwnych składników, o których tak naprawdę nie wiadomo, czym są. Dodatkową zaletą jest to, że domowe masło ziołowe ma też dużo lepszy smak niż masło z supermarketu.
Składniki potrzebne do tej zakąski
Chleb:
- 1 ciabatta
- Garść orzechów piniowych
Masło ziołowe:
- 100 g masła niesolonego (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Starta skórka z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżka świeżej szałwii, drobno posiekanej
- 1 łyżka świeżej bazylii, drobno posiekanej
- Świeżo zmielony pieprz i sól morska
Mieszanka grzybów:
- 200 g dowolnych grzybów (np. mieszanka pieczarek brązowych, shiitake i boczniaków ostrygowatych)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka tymianku
- Odrobina wina
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania pysznych tostini
Podpiecz ciabattę według instrukcji podanej na opakowaniu. Wymieszaj wszystkie składniki masła ziołowego i wstaw do lodówki.
Pokrój grzyby w plastry. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i smaż grzyby przez 5 minut. Dodaj tymianek i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj odrobinę wina i gotuj, aż płyn wyparuje. W ten sposób alkohol odparowuje, a grzyby ładnie wchłaniają smak wina. Mieszankę grzybów dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na koniec pokrój ciabattę w kromki, posmaruj domowym masłem ziołowym i dodaj grzyby. Tostini udekoruj orzeszkami piniowymi i świeżą bazylią. W ten sposób możesz w mgnieniu oka przygotować pyszne zakąski, którymi zaimponujesz swoim gościom.