Historia
Od handlowca do partnera sieciowego: 40 lat doświadczenia
Naszą misję realizujemy już od 40 lat. Zaczęliśmy w 1979 roku w Ysselsteyn, w północnej Limburgii, od handlu świeżymi pieczarkami. Codziennie odbieraliśmy pieczarki od lokalnych producentów, przewoziliśmy je nocą i wczesnym rankiem oferowaliśmy na targach. Już wówczas się wyróżnialiśmy, ponieważ jako pierwsi foliowaliśmy klasyczne niebieskie pojemniki na grzyby. W tamtych czasach było to wyjątkowe i w supermarketach cieszyło się dużym popytem, i zaowocowało naszym szybkim rozwojem.
Przeniesienie działalności do Horst aan de Maas
W 1989 r. przenieśliśmy działalność do Horst aan de Maas, ekscytującego centrum uprawy i przetwarzania pieczarek. Przekształciliśmy starą pieczarkarnię w centrum sortowania i pakowania. Dzięki przejęciu konkurencyjnej hurtowni w 1994 roku staliśmy się za jednym zamachem największą firmą handlującą pieczarkami w Holandii. Następnie w 1998 roku sami rozpoczęliśmy uprawę pieczarek w Overloon, co znacznie wzbogaciło naszą wiedzę specjalistyczną.
Z uwagi na to, że wraz z naszym rozwojem wzrastało zapotrzebowanie na przestrzeń i że oczywiście zależy nam na spełnianiu wszelkich wymogów w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności, w 2005 roku w Horst zbudowaliśmy nasz obecny magazyn rolny. Jest to wspaniała lokalizacja pod względem logistycznym, bezpośrednio przy autostradzie A73!
Polska: szanse i możliwości
Pod koniec lat 90. Polska stała się znaczącym na rynku produktów świeżych producentem pieczarek. Dlatego już w 2002 roku utworzyliśmy siedzibę w Wolsztynie, niedaleko niemieckiej granicy, aby poszerzyć naszą sieć zaopatrzenia. Obecnie nasze oddziały w Horst i Wolsztynie codziennie obsługują odbiorców z całej Europy Północnej. Jesteśmy szczególnie aktywni w Holandii, Niemczech, Polsce, Danii, Norwegii, Szwecji i Finlandii. Nasze grzyby znajdziecie też w supermarketach na Bliskim Wschodzie!
Większa znajomość łańcucha: produkcja kompostu
W 2004 roku podjęliśmy strategiczną decyzję o utworzeniu w Polsce firmy Limax Substrates. Limax Substrates prowadzi samodzielną produkcję kompostu do produkcji pieczarek. Po kilku rozbudowach zakładu wytwarzamy obecnie 1.000 ton wysokiej jakości kompostu po inkubacji tygodniowo. Z każdego 1.000 ton można uzyskać aż 300.000 kg pieczarek (!), przeznaczonych na europejski rynek produktów świeżych. Decyzja o samodzielnej produkcji kompostu spowodowała dalsze poszerzenie naszej wiedzy na temat łańcucha dostaw.
Rozwój pionowy: zwiększenie upraw własnych
W 2005 roku rozpoczęliśmy w Holandii eksploatację drugiej dużej pieczarkarni znajdującej się w Merselo. Jako firma handlowa w coraz większym stopniu skupiamy się na produkcji, aby zapewnić sobie elastyczność i dynamizm. W ten sposób możemy w dalszym ciągu zaspokajać zapotrzebowanie i wymagania naszych odbiorców.
Aby sprostać zapotrzebowaniu naszych odbiorców i gwarantować niezmiennie wysoki poziom usług, ponownie rozszerzyliśmy uprawy własne w latach 2012 i 2015. Chociaż europejski rynek świeżych pieczarek od lat znajduje się pod presją, my stawiamy na optymalną obsługę naszych odbiorców. Obecnie pod nazwą Champignonland samodzielnie uprawiamy w Holandii - w czterech różnych miejscach - około 125.000 kg pieczarek tygodniowo (!).
Rozwój poziomy: truskawki, borówki i maliny
W odpowiedzi na zapytania kilku naszych skandynawskich odbiorców w 2009 roku rozpoczęliśmy w Polsce również uprawę truskawek. Ponadto w 2011 r. obsadziliśmy pierwsze hektary borówek i malin. Ważna informacja: optymalna dystrybucja grzybów i owoców miękkich wymaga mniej więcej jednakowych warunków, takich jak temperatura w trakcie transportu.
Od tego czasu powierzchnia uprawy owoców miękkich z roku na rok stale rośnie. Poza polskim sezonem zbiorów kupujemy najlepsze owoce z całego świata, aby zapewnić naszym odbiorcom obsługę niemal przez cały rok. W ten sposób przybywamy teraz do Hiszpanii, Portugalii, Maroka, Afryki Południowej i krajów Ameryki Południowej: Argentyny, Chile, Peru i Urugwaju. Zależy nam na tym, żeby nawiązywać długoterminowe, oparte na zaufaniu i trwałe relacje, również z naszymi dostawcami.
To jeszcze nie wszystko
W ciągu ostatnich 40 lat staliśmy się pełnoprawnym partnerem w łańcuchu dostaw świeżych grzybów i owoców miękkich. Posiadamy wiedzę na temat całego łańcucha i nieustannie optymalizujemy procesy, by zapewnić naszym odbiorcom kompleksową obsługę.
Mamy jedną nadrzędną misję. Niech każdego dnia jak najwięcej osób cieszy się naszymi doskonałymi produktami, naszymi wzmacniaczami witalności. Na szczęście misja ta nigdy nie dobiegnie końca. Zrobimy wszystko, aby ulepszać nasze usługi, zarówno w pionie, jak i poziomie.