Przepisy
Makaron ze świeżymi grzybami
Ta wegetariańska potrawa z naszymi wspierającymi witalność grzybami jest łatwa a jednocześnie smaczna i zdrowa! Ten przepis jest uczciwy i zrównoważony: bez dziwnych składników z paczek lub słoiczków, i nie zawiera mięsa. Uczciwy i zrównoważony, Limax popiera to na 100%!
Składniki tego pysznego dania dla 4 osób
- Odrobina oliwy z oliwek
- Kawałek masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 500 g różnych grzybów, takich jak boczniak ostrygowaty i pieczarki brązowe
- 125 g crème fraiche (lub do smaku)
- 300-400 g makaronu pełnoziarnistego według uznania
- Garść świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- Parmezan
Przygotowanie makaronu pełnego świeżych grzybów
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wszystkie grzyby i/lub pieczarki pokrój w paski.
Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek a następnie wrzuć kawałek masła. Kiedy masło się rozpuści i zacznie bąbelkować, dodaj grzyby. Posyp szczyptą soli (morskiej). Smaż do miękkości, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Dodaj czosnek i cebulę, zamieszaj. Smaż całość jeszcze chwilę, żeby grzyby nabrały naprawdę pięknego, głębokiego złocistobrązowego koloru, bo takie są najsmaczniejsze. Wmieszaj śmietanę i na koniec dodaj jeszcze odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Im więcej dodasz śmietany, tym bardziej kremowy, ale przez to bardziej niezdrowy będzie sos.
Odcedź makaron i wyłóż na talerze. Na wierzchu ułóż grzyby. Całość wykończ, posypując świeżą pietruszką. Zetrzyj parmezan i posyp nim grzyby.
Wskazówka: na koniec dodaj trochę świeżej rukoli; orzechowy smak tej sałaty doskonale uzupełnia zdecydowany smak grzybów.
Smacznego, a przede wszystkim: dużo radości z jedzenia!