Przepisy

Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami

Gdy temperatura na zewnątrz wzrasta, lekka sałatka jest idealną kolacją! Tę sałatkę z wędzoną piersią kurczaka i smażonymi pieczarkami przyrządza się bardzo łatwo, a ponadto zawiera ona niewiele węglowodanów.

Składniki potrzebne do tego pysznego dania

  • 1 opakowanie pieczarek (dla uzyskania bardziej intensywnego smaku wybierz pieczarki brązowe)
  • 3 dymki, pokrojone w krążki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Pieprz czarny, świeżo zmielony
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 80 g sałaty według upodobania
  • 1 wędzona pierś kurczaka, pokrojona w cienkie plastry

Przyrządzenie sałatki na lato dla 4 osób

Grzyby oczyść szczoteczką lub papierem kuchennym i pokrój w paski. Na patelni smaż cebulę dymkę w 2 łyżkach oliwy przez 2 minuty, a następnie dodaj pieczarki. Smaż je przez 3-4 minuty, mieszając. Na ostatnią minutę smażenia dodaj posiekany czosnek, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj dressing: wymieszaj w miseczce ocet balsamiczny, resztę oliwy oraz sól i pieprz. Posiekaj grubo orzechy włoskie i gotowe, możesz podawać sałatkę. Ułóż sałatę na 4 talerzach, na wierzchu umieść pierś kurczaka i pieczarki. Skrop sałatkę dressingiem i całość udekoruj orzechami włoskimi.

Delektuj się tą pyszną i bardzo zdrową sałatką! Smacznego!

Więcej przepisów

Makaron ze świeżymi grzybami

Makaron ze świeżymi grzybami

Ta wegetariańska potrawa z naszymi wspierającymi w...

Tostini z masłem ziołowym i grzybami shiitake

Tostini z masłem ziołowym i grzybami shiitake

Spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć pyszn...

Pieczarki portobello faszerowane risotto

Pieczarki portobello faszerowane risotto

Znasz je dobrze, pięknie wyrośnięte, duże pieczark...

Powrót do strony z przepisami