Przepisy
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami
Gdy temperatura na zewnątrz wzrasta, lekka sałatka jest idealną kolacją! Tę sałatkę z wędzoną piersią kurczaka i smażonymi pieczarkami przyrządza się bardzo łatwo, a ponadto zawiera ona niewiele węglowodanów.
Składniki potrzebne do tego pysznego dania
- 1 opakowanie pieczarek (dla uzyskania bardziej intensywnego smaku wybierz pieczarki brązowe)
- 3 dymki, pokrojone w krążki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Pieprz czarny, świeżo zmielony
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 50 g orzechów włoskich
- 80 g sałaty według upodobania
- 1 wędzona pierś kurczaka, pokrojona w cienkie plastry
Przyrządzenie sałatki na lato dla 4 osób
Grzyby oczyść szczoteczką lub papierem kuchennym i pokrój w paski. Na patelni smaż cebulę dymkę w 2 łyżkach oliwy przez 2 minuty, a następnie dodaj pieczarki. Smaż je przez 3-4 minuty, mieszając. Na ostatnią minutę smażenia dodaj posiekany czosnek, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj dressing: wymieszaj w miseczce ocet balsamiczny, resztę oliwy oraz sól i pieprz. Posiekaj grubo orzechy włoskie i gotowe, możesz podawać sałatkę. Ułóż sałatę na 4 talerzach, na wierzchu umieść pierś kurczaka i pieczarki. Skrop sałatkę dressingiem i całość udekoruj orzechami włoskimi.
Delektuj się tą pyszną i bardzo zdrową sałatką! Smacznego!