
Przepisy
Składniki tej pysznej przystawki dla 4 osób
- 400 ml bulionu grzybowego (z kostki)
- 3 łyżki oleju
- 1 niewielka cebula, pokrojona w kostkę
- 50 g ryżu na risotto
- 50 ml sherry fino
- 4 dorodne, solidne pieczarki portobello
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 25 g masła
- 50 g pikantnego sera, np. parmezanu, tartego
Przygotowanie tego pysznego dania wegetariańskiego
Przygotowanie risotto wymaga trochę czasu i koncentracji, ale jeśli będziesz uważać, na pewno uda ci się podać to pyszne danie. Doprowadź bulion do wrzenia. Zeszklij cebulę na 2 łyżkach oleju. Polecamy użycie do tego patelni z grubym dnem, aby uzyskać najlepszy efekt końcowy. Smaż ryż przez minutę, mieszając. Dodaj sherry, zmniejsz ogień i mieszaj, aż całe sherry zostanie wchłonięte. Oto moment, który wymaga Twojej uwagi: dodawaj do ryżu po solidnej porcji bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie cały bulion. Po 20-25 minutach ryż jest gotowy.
W międzyczasie podgrzej piekarnik do 220 stopni i oczyść pieczarki papierem kuchennym. Usuń nóżki i skrop kapelusze odrobiną oleju. Następnie umieść je na folii aluminiowej na blasze do pieczenia wypukłą stroną do dołu. Dodaj listki tymianku, szczyptę soli i pieprzu. Piecz pieczarki w piekarniku przez około 12-15 minut.
Zdejmij risotto z ognia. Dodaj masło i ser, wymieszaj, aby uzyskać pyszny, zawiesisty efekt końcowy. Risotto dopraw do smaku solą i (świeżo mielonym) pieprzem. Umieść risotto w kapeluszach grzybów i na koniec posyp dodatkowym serem. Voilà, na stole znajduje się niebiańskie danie wegetariańskie.
Wolisz pominąć przystawkę? Podaj faszerowane pieczarki z roszponką jako doskonały dodatek!
Smacznego!